Makt
Just nu läser jag ”Organisation och ledarskap” som är en delkurs i företagsekonomi. Inom denna delkurs funderar man kring vad en organisation är, hur dem är uppbyggda och strukturerade samt på vilka sätt det är bäst att leda en grupp på. Något man inte kan undgå när man läser om organisation och ledarskap som jag gjort under fyra veckors tid är ordet makt. Makt är ett relativt laddat ord, men uttrycken maktbehov och maktrelation är dock något som sällan går att undvika då varje organisation exempelvis leds av någon eller några, eller innehar personer med mer kunskap än andra. Med andra ord är makt och dess olika uttrycksformer något vi bemöter dagligen. Inte minst när det gäller våra närmaste relationer. I helgen råkade jag se två filmer som behandlar just makt på olika sätt och det var Ruby Sparks och Ted.
I filmen Ruby Sparks får åskådaren bemöta en relation där författaren har makten över kvinnan han är förälskad i. Från början finns hon bara i hans drömmar om nätterna men efter att ha påbörjat en roman om henne blir hon till verklighet. Till en början tror författaren att han haft turen med sig att ha fått en tjej som håller honom kär, men när han tillslut inser att det är han själv som styr henne nås han av insikten av att han skapat sitt liv efter livet han skapat åt henne. Utifrån de ord han skriver ned förändrar han hennes beteende och kärlek till honom efter hur han mår och till vilket humör han har. Detta bidrar till att han måste göra slut på inte enbart deras förhållande, utan även henne och sin kommande roman.
Ruby Sparks är en oerhört vacker film i sin helhet och relationen mellan författaren och kvinnan är oerhört kärleksfull, men det som fick mig att fundera var just kring makten författaren har över henne. En makt som liknar den i filmen Ted. I filmen Ted anses det att den levande teddybjörnen har makten över sin mänskliga barndomsvän John och hans val i livet. Johns flickvän påpekar dock på Johns alla beslut kring vad och hur han ska göra med sitt arbete och deras förhållande vilket påverkar vänskapen till Ted negativt. Två relationer där gemensamma nämnaren John inte kan påverka sitt val då han mister någon oavsett val han tar. Ett val som även där sätter honom i en statusproblematik då han anses inte vilja bli vuxen om han väljer Ted då han lämnar det seriösa livet med flickvän och tvärtom. En situation som säkerligen många besökt i livet eller en situation som kommer att besökas.
Med andra ord var det detta som väckte en tanke hos mig, hur vanligt förekommande det är att vi människor försöker ändra på folks relationer utefter vad vi anser är bäst för dem. Som i Ted exempelvis där John påverkas av sin flickväns åsikter kring hans relation till sin barndsomvän. Men det är ändå inte enbart relationer vi människor är benägna till att påverka utan även de stora valen som måste tas i livet. För oavsett vad det gäller finns de där, orden som påpekar och påverkar våra val att leva och våra val av vägar att gå. Maktbehovet är vanligt förekommande och något som vi accepterat. Alltid finns det någon som styr någon annan. Människor som vill se sig som bättre genom att sätta orimliga krav på andra eller påpeka deras personlighet. Men vad hände egentligen med att strunta i att försöka påverka andras beslut. Låta människor göra det dem vill och istället göra det som kallas för att ”ta makten över sitt eget liv”?
/Emilia
