Fotografi och konst

Jag sitter just nu på Stadsbiblioteket i Halmstad och har precis slutfört en uppgift i skolan där vi skulle skriva en nyhetsartikel om en kulturhändelse. Av två val så valde jag att gå och se en fotoutställning på Halmstads konsthall, nu efteråt sitter jag och funderar på det här med fotografi.
Fotografiet som ett konstnärligt meduim går ju inte längre att ifrågasätta. Men det är en sak som jag funderar på ofta då det gäller fotografi, denna fundering är nog också en grund till varför jag inte helt och fullt kan ta emot fotokonst i min världsbild. Nämligen det att fotografiet kan ha många olika betydelser, det kan vara konst, det kan vara dokumentärt och det kan också vara taget för en nyhetsartikel på aftonbladet för att informera ytterliagre om en händelse. Dessa många användningsområden för mediet förvirrar mig ofta då jag går på fotoutställningar. I höstas var jag på Fotografiska och såg bland annat Nick Brandts utställning med bilder från Afrikas savann och en utställning av en fotograf som jag för tillfället tappat namnet på som ägnar sig åt gatufotografi i New Yorks förorter.
Båda dessa utställningar är någonting som jag direkt kopplar till dokumentärt fotografi, till det hör också den starka beskrivningen osman kunde läsa på informationstavlor i Brandts utställning om hur bärckligt livet är för djuren på savannen och direkta uppmaningar till att skänka pengar till organisationer som arbetar för dessa djurs överlenad. Jag vill såklart inte säga att detta inte är konst, men jag blir som sagt förvirrad då motivet så uppenbart är dokumentärt och har ett ytterligare syfte än att behaga betraktare, snarare tvärtom. De konstnärligt utformade bilderna i kombination med texter som förklarar djurens tillvaro spelar direkt på betraktarens samvete, hur kan jag gör för att denna vackra elefant ska få fortsätta leva sitt vackra liv på Afrikas savann?
Det är som sagt en tanke jag har kring fotografi, dokumentär, konst och forum. Hur vet man vad som är vad? och vart är platsen för vilken sort? Detta gäller även den utställning jag såg i dag, dokumenterade hon människornas liv för att visa världen hur dessa personer lever eller för att visa sin egen förmåga som konstnär/fotograf att skildra en hård vardag där man trots slit dagarna i ända kan urskilja leenden hos folket?
//Malin


Kommentarer
Helena

Ibland känns det svårt att definiera vad konst och kultur är. Brukar inte konstnärer förmedla något slags budskap genom det dom gör? Och varför skulle det vara annorlunda med fotografier som framför ett budskap, även om det är dokumentärt? Men om man tänker att det är konst eller kultur om man försöker framföra ett budskap, så blir det ju ett väldigt brett begrepp. Nu har ju jag inte studerat kultur eller konst som ni andra gjort, men det var bara en förvirrad tanke från min sida! :)

2012-01-20 @ 16:54:36
Malin

Jag håller med! Det ena utesluter ju inte det andra, men det innesluter inte heller absolut alla begrepp. Jag funderar på om det är så att syftet med verket mer än påverkar slutresultatet, det blir också en del av det. Detta kan då reflekteras i vart verket ställs ut och under vilka förutsättningar, samt såklart också hur utställningen i sig är uppbyggd.

2012-01-20 @ 17:26:29
Sabine

Jag håller med föregående talare. Många gånger beror det på hur man visar ett fotografi. En tillhörande text gör lätt att fotografiet istället blir av ett dokumentärt inslag. Det är svårt att bestämma gränser mellan vad som ska anses som konst och vad som ska begränsas till dokumentärfotografi. Men för mig anser jag att konsten i fotografin ligger i hur personen bakom kameran avbildar objektet ur nya vinklar, använder en eftertanke på hur den naturliga ljussättning i omgivningen ligger, lyckas fånga en djupare känsla. Det är lätt att ta ett kort, det kan alla som har en kamera göra men det svåra är att se ett objekt ur ibland en helt ny vinkel och få en känsla och ett djup i det som fängslar betraktaren. Ofta ser man bilder i tidningar som är tagna enbart för avbildningen och förklaringen utan någon vidare eftertanke på att visa mer än den person som omtalas. Men kanske är det som med all annan konst att vad som är konst eller inte ligger hos betraktaren att avgöra.

2012-01-20 @ 22:55:13


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

kulturtanternas

En blogg där det reflekteras och kommenteras kring aktuella och inaktuella kulturhändelser!

RSS 2.0